Project Gegoten Lood #2

Brussel 2011

 

Het programma

 

woensdag 9 november 2011

 

Opening

Voertaal: Nederlands

 

Om 19.45 introductie op Gegoten Lood # 2 door Stef van Bellingen, Erwin Jans en Ingrid Rollema.

Om 20.15 vernissage door de Nederlandse ambassadeur Henne Schuwer in België en Wethouder Economische Zaken Den Haag Henk Kool.

 

vrijdag 11 november 2011 20:00

 

Lezing door Lieven de Cauter. Het entropisch imperium. Van ground zero tot Tahrir Square. Het post- 9/11-tijdperk vanuit activistisch oogpunt.

Voertaal: Nederlands

 

Lieven de Cauter (Brussel) is cultuurfilosoof en schrijver. Hij is medesamensteller van de bundel Art and Activism in the Age of Globalization (Reflect #08) 2010). Recentste publicaties: De oorsprongen of het boek der verbazing (2011) en De alledaagse apocalyps en het entropisch universum: van nine-eleven tot de Arabische lente. Kronieken van een donker tijdperk (2011) Dit boek staat online: De alledaagse apocalyps online
In zijn leven en werk is Lieven de Cauter sterk betrokken bij actuele ontwikkelingen en neemt hij politiek stelling in. Met de (mede)oprichting van het burgerinitiatief Brussels Tribunal - People vs. Total War Incorporated, heeft hij zich gekeerd tegen de militaire interventie van de Verenigde Staten in Irak.

Meer info en reserveren: Gegoten Lood #2: Lieven de Cauter

 

zaterdag 12 november 2011 13:00

 

Lobby tour War Starts Here, een alternatieve stadswandeling langs de groepen die Europa militair kleuren.

Voertaal: Engels

 

Op en rond het Brusselse Schumanplein, waar het politieke hart van Europa klopt, stikt het van de kantoren van grote Europese en Amerikaanse bedrijven. Op een boogscheut van het imposante Berlaymontgebouw vinden we de belangrijkste koepelorganisaties van de defensieindustrie, militaire think-tanks en het Europese Defensie Agentschap. Handig dichtbij voor de vele lunches, conferenties, rondetafelgesprekken en persoonlijke gedachtenwisselingen met de Europese Commissieleden en leden van het Europarlement. De wapenbedrijven verzekeren zich op die manier van een stevige militaire stempel op het Europese buitenlandse en veiligheidsbeleid en van meer publiek geld voor onderzoek ten behoeve van de wapenindustrie. Ze schrijven mee aan het beleid op vlak van wapenhandel en -productie. Het gevolg daarvan is een Europa met een steeds sterkere militaire logica en het wegvallen van controle op wapenexporten. Hoe dit werkt, en wie waar aan de touwtjes trekt, kom je te weten op de lobbytour 'War Starts Here'.

 

Wil je deze informatieve wandeling van dichtbij meemaken? Startpunt 13:00u De Markten of 14:00u Schumanplein (rondpunt). Duur ongeveer 2 uren.

Taal: engels (met mogelijkheid tot vertaling)

 

Inschrijven: info@vredesactie.be of tel 03/ 281.68.39 www.vredesactie.be

 

Deze lobbytour is een samenwerking tussen Corporate Europe Observatory, Vredesactie en Action pour la Paix

 

dinsdag 15 november 2011 20:00

 

Lezing door Nezha Haffou: Some reflections on the Moroccan (re)evolution.

Voertaal: Engels

 

Nezha Haffou (Brussel) woont sinds 1998 in België. Na een loopbaan als docente Engels aan de universiteit van Rabat (Marokko), concentreert ze zich nu op de uitdagingen van de multiculturele samenleving. Zij werkt bij het culturencentrum De Pianofabriek in Sint-Gillis. Ze publiceerde de voorbije jaren over de islam, de multiculturele samenleving, kunst in een geglobaliseerde wereld, de positie van de vrouw en educatieve onderwerpen.

 

Meer info en reserveren: Gegoten Lood #2: Nezha Haffou

 

donderdag 17 november 2011 11:00

 

Persconferentie Russell Tribunal on Palestine, South Africa session on the Crime of Apartheid.

Voertaal: Engels

 

11:00u tot 12.30u

www.russelltribunalonpalestine.com

 

donderdag 17 november 2011 20:00

 

Wikileaks: hype of revolutie? Frans Timmermans in debat met o.a. Vivien Pertusot.

Voertaal: Frans

 

Wikileaks sloeg wereldwijd in als een bom, zowel bij politici als bij het algemene publiek. Welke gevolgen hebben de onthullingen op langere termijn? Blijft het bij een storm in een glas water of heeft deze mediarevolutie een blijvende invloed op politiek en internationale samenwerking? Bedreigt een teveel aan openheid precaire onderhandelingen en daarmee de vrede, zoals sommige critici van Wikileaks beweren? Of zijn dat verzinsels van politici met een verborgen agenda die de vrijheid van informatie willen frustreren? Daarover zal Frans Timmermans in debat gaan met o.a. Vivien Pertusot.

 

Frans Timmermans is sinds 17 juni 2010 lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Hij was van 22 februari 2007 tot 23 februari 2010 staatssecretaris voor Europese Zaken. Eerder was hij ook al Tweede Kamerlid: van 19 mei 1998 tot 22 februari 2007. Timmermans was daarvoor adviseur en particulier secretaris van dr. M. van der Stoel, Hoge Commissaris Nationale Minderheden van de OVSE. Hij was voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken en lid van Europese Conventie namens de Tweede Kamer. Als Kamerlid houdt hij zich bezig met buitenlandse zaken.

 

Vivien Pertusot studeerde 'Middle East and Mediterranean studies' aan King's College in Londen. Voor zijn masterscriptie deed hij onderzoek naar de Amerikaanse inspanningen op het gebied van publieke diplomatie via Arabische televisie. Pertusot studeerde vervolgens Internationale Betrekkingen aan het Institut de Relations Internationales et Stratégiques (IRIS/SUP) in Parijs. Hij studeerde ook een jaar aan de Southwestern University in Georgetown, Texas (VS). Na zijn studies werkte Pertusot voor de NAVO en voor Carnegie Europe en hij doceerde politicologie aan de Universiteit van Lille. Sinds kort is hij hoofd van het Brusselse kantoor van de invloedrijke Franse denktank Institut Français des Relations Internationales (IFRI).

 

Meer info en reserveren: Gegoten Lood #2: Wikileaks: hype of revolutie?

 

In samenwerking met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

 

maandag 21 november 2011 20:00

 

Ontmoeting Mediacafé #8. Gesprek: The Wild Wild East. Beeldvorming en (zelf)enscenering van de Arabische revolutie

Voertaal: Engels

 

De Arabische wereld wordt overspoeld door een revolutionaire golf. Beelden van woedende burgers en rebellerende verzetsstrijders bereiken ons bijna dagelijks via de media. Maar hoe komen deze beelden en nieuwsberichten tot stand? De regimes in het Midden-Oosten boycotten vaak de media. Buitenlandse journalisten worden gewelddadig geweerd of gewoon buitenspel gezet. Met de doorgegeven informatie van de staatsmedia van de dictatoriale regimes wordt (terecht) zeer argwanend omgegaan. Kunnen journalisten in deze situatie hun job nog doen, en welke gevolgen heeft deze moeilijke werkomgeving voor hun nieuwsberichten? Terwijl het geweld in landen als Syrië, Libië of Jemen blijft aanhouden, wordt de aanwezigheid van journalisten in het gebied ook schaarser. De Westerse media worden vaak gevoed met beelden afkomstig van sociale media. Activisten zoals Ausama Monajed (http://twitter.com/#!/Monajed) sturen via Twitter authentieke beelden de wereld in, maar zij zijn vaak ook ‘buitenstaanders’ die opereren vanuit het Westen en hun account gebruiken om burgers uit Egypte, Syrië, Jemen of Libië een spreekbuis te geven in het Westen. Kunnen onze media nog objectiviteit claimen in deze situatie? Wat met de politieke besluitvorming die gebaseerd is op deze berichtgeving? 

En wat met ons, de ‘toeschouwers’? Zijn wij makke lammetjes die zich in een bepaalde richting laten manipuleren, of niet? Willen de meeste mediaconsumenten niet gewoonweg bevestigd worden in hun mening over het Midden-Oosten? Hoe vorm je een mening in deze overweldigende nieuwsstroom waarin bronnen elkaar vaak tegenspreken?  

Rudi Vranckx, buitenlandcorrespondent voor de VRT gaat in gesprek met Ausama Monajed, een Brits-Syrische activist die opereert via sociale media en regelmatig op Al Jazeera de gebeurtenissen rond de Arabische revolutie becommentarieert. Erik Aerts (o.v.), student Journalistiek aan de Lessius Hogeschool in Antwerpen. Hij was in Egypte op het hoogtepunt van de betogingen, en getuigt over zijn ervaringen als beginnende journalist in het gebied. Debat gemodereerd door Björn Soenens (VRT).

 

Het media café hash tag is #mediacafe

 

Voor meer informatie en reservaties: Mediacafé #8: The Wild Wild East

In het kader van Gegoten Lood#2 en i.s.m. het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, het Fonds Pascal Decroos, Mediakritiek.be en VVOJ.

 

dinsdag 22 november 2011 20:00

 

Gesprek: De rol van kunst en cultuur in transformatieprocessen.
Moderator Petra Stienen (arabiste, publiciste, ex-diplomate) in gesprek met inspirerende kunstenaars/journalisten uit Irak, Egypte en Syrië.

Voertaal: Engels

 

Onafhankelijke media en culturele vrijheid zijn basisvoorwaarden voor burgers om zich te laten informeren, zich uit te spreken, zich betrokken en daarmee medeverantwoordelijk te voelen voor de samenleving. Kunstenaars dragen bij aan een dynamische cultuur die uitdaagt, inspireert, spiegels voor houdt en grenzen verlegt. Alternatieve podia creëren ruimte voor culturele expressie en kritische reflectie op actuele ontwikkelingen, zowel in het Midden-Oosten als hier in Europa.

Op deze avond inspireren kunstenaars/journalisten uit Irak, Egypte en Syrië ons met hun verhaal en prikkelende visuele presentaties uit het Midden-Oosten.

De wereldberoemde Irakee filmmaker Mohamed Al-Daradji zal ons naar Baghdad brengen en visueel verslag doen van het maken van zijn eerste film Ahlaam (Dromen). Al-Daradji werd binnen één dag opgepakt door zowel het Amerikaanse leger als door extremistische gewapende groepen. Hij kwam uiteindelijk vrij na bemiddeling van de Nederlandse Ambassade. Hij vertelt ons over zijn reizende bioscoop waarmee hij onder moeilijke omstandigheden door geheel Irak trekt om toeschouwers weer de kans te geven Irakese films te zien. Zijn laatste film Son of Babylon was onder meer te zien in Cannes, op Sundance en in Berlijn. Deze aantrekkelijke road movie volgt een oma en haar kleinzoon op zoek naar zijn vader en vraagt aandacht voor het lot van de miljoen vermisten in Iraq. Vakblad Variety riep Mohamed in 2010 uit tot Middle Eastern Filmmaker of the Year.

 

Kunstenaar/activist Hamdy Reda van kunstenaarsinitiatief Artellewa in Cairo laat zien hoe misschien de kleinste galerie in de wereld (2,5mx2,5m) zo’n groot effect kan hebben. Hamdy zette deze kunstenaarsruimte in 2007 op in een arme en conservatieve achterstandsbuurt van de stad waar hij ook vandaan komt. Hij vertelt,”Kunst is erg verwijderd van het volk, ik wilde met dit initiatief kunst en cultuur brengen naar de mensen die dichtbij mij staan.” Workshops, tentoonstellingen en openlucht filmvertoningen geven mensen een kans om van stimulerende kunst te genieten en om daarover te discussiëren. Hij bericht ook over hoe het was om als kunstenaar/activist actief te zijn op het Tahrir-Plein in Cairo eerder dit jaar, waar Hamdy ook opgepakt werd.

Een onafhankelijke Syrische specialist in de kunsten – die vanwege de veiligheid anoniem moet blijven - vertelt over de honger van de Syrische bevolking naar creatieve ontmoeting. Moedige burgers eisen ruimte op. Hij zet uiteen hoe kleinschalige initiatieven mensen bij elkaar brengen om ideeën uit te wisselen en hoop uit te putten. En de problemen die zij daarbij ondervinden.

 

Duur: 20:00u tot 22:00u.

 

Trailer Iraq: War, Love, God & Madness van Mohamed Al-Daradji:
TrailerIraqWarLoveGodMadness

 

Deze avond wordt georganiseerd door SICA en Hivos i.s.m. Gegoten Lood.

 

woensdag 23 november 2011 20:00

 

Lezing door filosoof Henk Oosterling: De kunst van het openbaren.

Voertaal: Nederlands

 

Henk Oosterling (Erasmus Universiteit Rotterdam) is filosoof. Zijn recent verschenen boek Woorden als daden. Rotterdam Vakmanschap/Skillcity (RVS) 2007-2009 kan gelezen worden als een synthese van de onderzoeksgebieden waarop Oosterling de voorbij decennia actief is geweest: het onderwijs, de differentiefilosofie, de kunstanalyse (o.a. het theater), de locale effecten van globalisering en digitalisering, de urbane multiculturele samenleving en de ecologie. Het voortdurend heen en weer bewegen tussen deze verschillende terreinen heeft Oosterling filosofisch geconceptualiseerd als ‘inter-esse’: belangstelling als een vorm van ‘tussen-zijn’. Het begrip van de ‘openbaarheid’ en de ‘openbare ruimte’ speelt daarin een centrale rol.

 

Meer info en reserveren: Gegoten Lood #2: Henk Oosterling

 

donderdag 24 november 2011 20:00

 

Debat: De privatisering van de oorlog. Met Majoor Generaal Kees Homan en cameraman Daniel Demoustier. Moderator: Gui Polspoel

Voertaal: Nederlands

In de frontlinies in het Midden-Oosten wordt op grote schaal geëxperimenteerd met geprivatiseerde oorlogsvoering. Vooral Amerikaanse privéfirma's doen gouden zaken in Irak en Afghanistan: bewakingsopdrachten, catering van de troepen, heropbouw en bewaking van olie-installaties, transport en ondervraging van gevangenen, enz. Voor iedere 10 soldaten in Irak, loopt er 1 ‘privésoldaat’ rond, in de eerste Golfoorlog (1991) was dit nog maar 1 op 70. Deze 'PMC's' (private military contractors) zijn dus niet meer weg te denken uit het militaire landschap, met name in landen als Irak. In welk opzicht verschillen deze soldaten van de vroegere ‘huurlingen’? Wat zijn de voordelen, maar ook de nadelen van het uitbesteden van oorlogsvoering? Deze vragen stellen we aan een kundig panel van juristen,
politici en (oud-)militairen.

Majoor Generaal Kees Homan doorliep een militaire carrière bij de Nederlandse krijgsmacht van 1962 tot 1998. Zijn laatste functie was directeur van het Instituut Defensie Leergangen. Sindsdien is hij onderzoeker bij het Instituut 'Clingendael' waar hij colleges geeft en onderzoek verricht naar onderwerpen als het Nederlands, Europees en Amerikaans veiligheids- en defensiebeleid, privatisering van de oorlogvoering, proliferatie van wapens, ontwikkeling en veiligheid, civiel-militaire relaties, etc.

Daniel Demoustier is een Belgisch cameraman uit Leuven die hoofdzakelijk werkt in oorlogsgebieden. Momenteel brengt hij live verslag uit van de burgeroorlog in Libië en verder bracht Demoustier veel tijd door met Britse en Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan. In 2003 raakte Demoustier met een groep andere journalisten verzeild in een vuurgevecht waarbij Brits TV-journalist Terry Lloyd is omgekomen. Onder voorbehoud.

Gui Polspoel (moderator) is een Vlaams journalist, televisiepresentator en politiek verslaggever. Sinds 2007 is Polspoel presentator van het programma Polspoel op de internationale televisiezender TV Brussel en in 2009 begon hij op Kanaal Z met het politieke praatprogramma Z-talk - Polspoel. Hij ontvangt hierin wekelijks een Belgisch politicus waarmee hij een half uur in gesprek gaat. Polspoel is daarnaast freelance journalist voor Knack en Humo. Hij zal het debat modereren.

Voor meer informatie en reservaties: Gegoten Lood #2: De privatisering van de oorlog

In samenwerking met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

 

vrijdag 25 november 2011 19:00

 

Checkpointsingers getuigen, Palestijnse maaltijd, getuigenissen in woord en beeld, kooroptreden, Boycot Desinvestment Sanction campaign.

Voertaal: Nederlands en Frans

 

Met 24 koorzangers uit heel België bezochten de Checkpointsingers in de lente van 2011 de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever. Checkpoints, de muur, landroof door kolonisten, strijd om water en grond, gewelddadige arrestaties, apartheid in wetten en infrastructuur... zij waren getuigen. Wat de Checkpointsingers gezien, gedaan en beleefd hebben willen zij graag de 25e met u delen.

Zij namen hun liederen mee naar Palestina. Zo stonden ze niet met lege handen, wanneer ze alweer zeer warm onthaald werden. Zingen kan troosten, maar ook mobiliseren en motiveren. Zij spraken met mensen in vluchtelingenkampen, uit culturele initiatieven, zelforganisaties van boeren en bedoeïenen, Joodse en Palestijnse intellectuelen, internationale en lokale activisten. Ze zongen tijdens betogingen, ontmoetingen en aan enkele checkpoints. Zij maakten kennis met de aparte wegeninfrastructuur waardoor bepaalde straten enkel voor Israëlische of enkel voor Palestijnse nummerplaten voorbehouden zijn. Zij spraken met families die door kolonisten uit hun huizen waren gezet, die hun land niet meer kunnen bebouwen, jongeren die in de gevangenissen waren beland en hulpverleners die trachten de mensen er weer bovenop te helpen. En uiteraard bezochten ze de muur, voor een deel opgetrokken met Belgische prikkeldraad van Bekaert.

Tijdens onze ontmoetingen vroeg men herhaaldelijk om de Boycot Desinvestment Sanction campagne te steunen en zo meer internationale druk uit te oefenen op de Israëlische regering.

 

Voor de maaltijd is vooraf reserveren noodzakelijk. Stort voor 20 november 10 euro per schotel op het rekeningnummer BE 41 5230 4311 9710 met als mededeling uw naam.

 

Duur: 19.00 tot 22.30 uur.

 

Meer info: bbek.pal@gmail.com of www.bbek.be

 

zaterdag 26 november 2011 22:00

onder voorbehoud

 

Performance Bed & Breakfast door kunstenaar Heike Schmidt (Duitsland).

Drie weken lang was Gegoten Lood # 2 een openbare ruimte waarin gediscussieerd werd over de wereld en de politiek. Tijdens het laatste weekend wordt de tentoonstellingsruimte een plek van intimiteit. NeemBed & Breakfast gerust letterlijk want in deze unieke performance van de Duitse kunstenaar Heike Schmidt brengt een select publiek de nacht door in De Markten. Het wordt in slaap gezongen met de mooiste slaapliedjes, bedverhaaltjes en gedichten uit de Europese geschiedenis en ’s ochtends wordt er samen ontbeten.

Slaapliedjes brengen ons niet alleen terug naar onze allereerste herinneringen, ze zijn ook sterk verbonden met oude gewoontes en tradities. Wanneer je iemand vraagt wat zijn of haar favoriet slaapliedje is, komt de geheugenmachine op gang: wie zong wie wanneer en hoe in slaap? Bed & Breakfast brengt je terug naar dit unieke moment uit onze kindertijd: het moment waarop iemand exclusief voor jou alleen zingt. Toch heeft de performance ook een scherp kantje. De deelnemers slapen op veldbedden van het Rode Kruis die herinneren aan de ellende en de geschonden intimiteit van miljoenen vluchtelingen, oorlogsslachtoffers, armen en daklozen ter wereld.

Heike Schmidt (concept, zang), Thilo Thomas Krigar (cello) en Erwin Jans (dramaturgie), Christiane Stein (scenografie)

Beperkt aantal deelnemers. Inschrijving verplicht. Kosten €40,00

info@deburen.eu of bel +32(0)2 212 19 30