Tot nu toe zijn er 4 edities van Gegoten Lood/Cast Lead

2010 Den Haag De Besturing

2011 Brussel De Markten

2012 Den Haag GEMAK

2012 Brussel BOZAR

 

 

W W W . C A S T L E A D . E U

 

IMG_0126a.JPG†† image007.jpg

Project Gegoten Lood 1 †††††††††††††††††††††††† Project Gegoten Lood #2

Den Haag De Besturing11 t/m 20 oktober †††††††† Brussel De Markten9 t/m 28 november 2011

 

(klik op de fotoís om verder te gaan)

 

Zie voor uitgebreide informatie vanaf oktober 2010 op www.castlead.eu met teksten van: Erwin Jans en Felix Villanueva Stef van Bellingen.

 

Vertrekpunt van het project is Gegoten Lood/ Cast Lead, een installatie die Ingrid Rollema in oktober 2010 in De Besturing, een loods in Den Haag maakte. Moreel verontwaardigd door de Wiki-leaks beelden die Amerikaanse soldaten tonen die vanuit een helikopter een groep Irakese burgers neerschieten en met in de herinnering de Operation Cast Lead, de militaire operatie van IsraŽl in de Gazastrook eind 2008 begin 2009, besloot Ingrid Rollema een theatrale setting te bouwen die tegelijk een autonoom kunstwerk was als een discussieruimte. In haar werk stelde Ingrid Rollema zich de vraag wat de drastische kanteling van ons realiteitsbegrip door de nieuwe ITC (informatie- en communicatietechnologie) betekent voor de ontwikkeling, structurering en functionering van ons geweten? Ze speelde vragen naar de problematische verhouding tussen informatie en beeldvorming, en tussen zintuiglijke ervaring en morele respons.

 

Overdag kon de bezoeker rondlopen in het kunstwerk dat het midden hield tussen een kritische reflectie op media en oorlog, en een rouwmonument voor de slachtoffers van de Gaza-oorlog. Ďs Avonds werd de tentoonstellingsruimte een discussieruimte. Ingrid Rollema nodigde kunstenaars, schrijvers, filosofen, politici en activisten uit om met elkaar en met het publiek in gesprek te gaan. Het kunstwerk zelf werd een openbare ruimte.

 

Voor Gegoten Lood #2 vroeg Ingrid Rollema aan curator Stef van Bellingen en dramaturg Erwin Jans om samen met haar de themaís verder uit te diepen en tot een nieuw concept te komen.

 

Snijpunt van disciplines

 

Gegoten Lood #2 is een project op het snijpunt van beeldende kunst, performance, activisme en filosofische reflectie. Het is een evenement dat beeldende kunstenaars, theatermakers, activisten, denkers en publiek samenbrengt rond een aantal eigentijdse epistemologische, ethische en esthetische vragen. Welk is het statuut van wat ons als werkelijkheid wordt gepresenteerd? Op welke waarden beroepen we ons voor ons handelen? En welke plek nemen de kunsten en het kritische denken in die discussie in? Van centraal belang is de idee dat het kunstwerk zelf een openbare ruimte, een ruimte van ontmoeting en discussie kan creŽren.

 

 

††† image023.jpg

Cast Lead ††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† Cast Lead

Den Haag GEMAK 21 september 2012 ††† Brussel BOZAR 30 oktober t/m 2 november 2012

 

(klik op de fotoís om verder te gaan)

 

De publicatie Cast Lead die voortkwam uit het project Gegoten Lood #2 is in het Engels Arabisch en Nederlandsverschenen. Denkers, kunstenaars en theatermakers uit Iran, SyriŽ, Egypte, Palestina, Marokko, BelgiŽ, Nederland en de Verenigde Staten hebben hieraan bijgedragen.

 

De presentatie van het boek heeft de vorm gekregen van een "Nomadic Memorial" en is tot stand gekomen in samenwerking met ontwerper Guus Boudestein. Het kunstwerk bestaat uit 1430 unieke boeken die in slagorde op de grond zijn gelegd. Ieder exemplaar draagt de naam van ťťn van de 1430 slachtoffers (1417 Palestijnen en 13 IsraŽliŽrs) van Operation Cast Lead die in 2008/2009 in Gaza werd uitgevoerd. De uitgave is een co-productie van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel en Stichting Gegoten Lood in Den Haag. 

 

Op 21 september 2012 was de installatie voor het eerst te zien in de Vrije Academie GEMAK, Den Haag.

 

Van 30 oktober t/m 2 november 2012 was het tijdelijke herdenkingsmonument te zien in BOZAR, Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Bij de finissage op 2 november - op Allerzielen - gaf de Palestijnse toneelschrijver en acteur Taher Najib een solo-performance.

 

Het is de bedoeling dat het "Nomadic Memorial" reist en op verschillende plekken die zich daar voor lenen wordt uitgelegd.Een tweede editie verspreidt zich langzaam, naam voor naam mens voor mens als stille getuige over de wereld.

 

 

image001.jpg