Wandschildering De Trein 2011

 

Carnouille, Zuid-Frankrijk

 

 "ovens gebruikt als ramen  in een eindeloze trein die op dood spoor is beland"

 

image001.jpg

 

In de zomer van 2011 heb ik in Carnouille (Zuid Frankrijk) een decor gemaakt voor een nieuwe opera "De Trein" die in première ging op 25 juli. Het was een interessante opdracht. De Trein heeft niet alleen een bijzondere rol gespeeld in dit dorp maar heeft een verleden dat bepaald niet brandschoon is. De wagonladingen Joden en zigeuners die in de tweede wereldoorlog werden 'vervoerd' en waarvoor betaald werd zijn een blijvende smet op het blazoen van de Spoorwegen.

Het was een moderne opera met fascinerende stemmen. De acteurs deden alle denkbare geluiden na die in relatie gebracht kunnen worden met 'de trein'.  De uitvoering vond plaats in een verlaten wijn coöperatieve. De coöperatieve is een groot, verlaten  industrieel complex waar ovendeuren in de wanden zitten en de sporen van wijndrab voor altijd in de muren gegriefd zitten.

Het was een geweldige belevenis om aan een decor te werken waar stemmen  oefenen en werkelijkheid over werkelijkheid glijdt. De wand was zo hoog dat een jong acrobaatje van een naburig circus te hulp is geschoten om  de 12 meter hoge wand te realiseren. 

Het was nat en koud de dagen dat ik in de coöperatieve werkte. De wind  gierde en de regen  kletterde  op de daken. De ovens als ramen gebruikt in een eindeloze trein die op dood spoor bleek te zijn gerangeerd staarden  je aan als stille getuigen.

 

image002.jpg

 

890.jpg     image003.jpg

 

891.jpg     893.jpg

 

895.jpg     896.jpg

 

image004.jpg

 

image005.jpg

 

image006.jpg