Project “Gegoten Lood”

 

Dag 4

18 oktober 2010

 

Voorafgaand aan het avondprogramma hadden Greta Berlin, Malainin Mohamed Lakhal, Yeela Raanan, Anja Meulenbelt, Roisin Bryce en Sonja Zimmermann  ’s middags met elkaar kennisgemaakt via het uitwisselen van diverse films over de verschillende acties en situaties. Met name de situatie van de bevolking van West Sahara was schokkend en een eyeopener voor de aanwezigen.

 

 

Sonja Zimmermann opende de week van de activisten met een verslag van de week waar kunst en wetenschap hebben geprobeerd aansluiting te vinden bij het denken, de functie en manieren waarop activisten zich manifesteren. Een zoektocht naar manieren om je stem te verzilveren en met kracht je mening over het voetlicht te krijgen in een snel veranderende wereld.

 

“Can we, the people, learn to resist the power of bureaucracy?

 

Can we see through the distorted images that politicians present us?

 

Can our perception become free of the anaesthesia caused by estheticized images?

 

Can we re-establish face to face contact and become responsible citizens?

 

Can we say “never again”, and finally get over with World War 2?

 

We have invited artists, writers and activists to help us answer these questions, and provide us with inspiration. Today we have Anja Meulenbelt (writer and politician from the Netherlands), Yeela Raanan from Israel (RCUV, ICAHD) and two activists Inez Louwagie and Wouter de Clerq from the Belgian Vredesactie.

 

What motivates them to do what they do?

 

What do they want to achieve?

 

Why did they choose this form of action?

 

What ethical principles do they employ?

 

And what advice do they have for all of us?”

 

 

 

Anja Meulenbelt  maakte een statement dat zij er van overtuigd is dat een nieuw woord uitgevonden moet worden voor een nieuwe manier van een volk overmeesteren. Ze geeft Gaza als voorbeeld. Je hebt een hele bevolkingsgroep van 1,6 miljoen mensen, in een gebied dat twee maal Texel is, en je sluit ze af van de rest van de wereld. Behalve het totale isolement wordt de groep gedemoniseerd. Hierdoor zijn de regels van inleving, medemenselijkheid en verantwoording buiten spel gezet. Zo wordt een gemeenschap in de moraal van de ander “buiten”gesloten. En zijn de regels van medemenselijkheid niet meer van toepassing. De zorg voor de omsingelde gemeenschap laat je over aan de Internationale Gemeenschap. Je bezet het gebied immers niet! Volgens de Conventie van Geneve is de bezetter immers verantwoordelijk voor het welbevinden van de bezette bevolking en haar territorium. Via een omweg wordt de Internationale Gemeenschap medeplichtig. De Bezetter wordt niet of nauwelijks op zijn verantwoordelijkheid aangesproken. Dezelfde methode wordt toegepast op de bevolking van West Sahara. 

 

Anja Meulenbelt

 

 

Yeela Raanan Israëlische uit de Negev kwam met de boodschap dat de wetten in Israël niet gemaakt zijn om de wet te handhaven maar om moreel verwerpelijke tactieken uit te voeren in naam der wet. Zij toonde dit vooral aan door de wetten m.b.t. bouwvergunningen tegen het licht te houden. De Negev is aan de beurt. Israël wil dat land maar niet de bewoners. Het maken van een minderheid binnen een minderheid en dan via een onmenselijke bureaucratie van wetten bewoners van een gebied het recht en de mogelijkheid ontzeggen “er te zijn”. De Bedoeďenen worden verjaagd en hun huizen en verblijfplaatsen systematisch vernietigd. Yeela roept op tot verzet maar wijst er op dat dit verzet niet op een agressieve toon moet worden gevoerd maar juist liefdevol ten behoeve van een natie die als geheel de weg schijnt kwijt te zijn.

 

 

Yeela Raanan

 

 

De Belgen Inez Louwagie en Wouter de Clercq doen verslag van  hoe zij bij een reisbeurs in Brussel in El Al uniformen de bezoekers gratis vluchten aanboden naar ieder gewenst oord in de Wereld. De motivatie was dat El Al zo veel verdiend had met wapentransporten dat El Al graag wat wilde uitdelen aan de trouwe reiziger. Op de Beurs zijn er inderdaad mensen ingelopen. De actievoerders zijn gearresteerd en 36 uur in verzekerde bewaring gehouden in verband met een verhoor door de rechter commissaris.

 

 

Inez Louwagie and Wouter de Clerq

 

De opzet van deze drie dagen is dat de diverse activisten ook van elkaar leren, geďnspireerd raken en hun methoden kunnen aanscherpen. In het informele gedeelte aan het ontbijt in het Parkhotel en tijdens de avond maaltijden in de Besturing gebeurt dit ook.

 

 

Tekst Ingrid Rollema

 

Foto’s Karin van der Heijden